Van knieblessure tot powerlifting

Ik ben Kathleen Compagnie, geboren in 1980 en ik ben competitief powerliftster.

Als kind was ik altijd al zeer sportief.  Ik heb verschillende sporten beoefend, waaronder toestel turnen.  De zomermaanden spendeerde ik steevast op sportkampen waar ik elke keer met een nieuwe sport kon kennis maken.

Na het middelbaar onderwijs was dit plots gedaan, ik ging verder studeren, ik had mijn eerste autootje, een heel klassiek patroon.

Toen ik aan het werk ging wisselde ik mijn auto in voor een moto, iets waar ik altijd al van gedroomd had.

De vreugde was echter van zeer korte duur.  Nog geen twee maanden later werd ik door een auto die de voorrangsregels niet respecteerde van de weg gemaaid.  Mijn nieuwe moto was voor de schroothoop, maar dat was het minste van mijn zorgen.  Ik liep een ernstige knieblessure op, een blessure aan mijn pols en twee ingedeukte nekwervels.  Ik was pas twintig…

 

Heistse Gym

Het eerste jaar na het ongeval was een enorme lijdensweg met veel kinesitherapie.  Via mijn toenmalige kinesiste ben ik uiteindelijk in de Heistse Gym terecht gekomen waar ik mijn revalidatie uiteindelijk op eigen houtje moest verder zetten.  Francis, de uitbater van de Heistse Gym, heeft mij toen verder op weg geholpen.  Met vallen en opstaan heb ik de smaak te pakken gekregen.

In de jaren die voorbij gingen, onderging ik 5 operaties aan mijn knie en moest ik telkens de revalidatie opnieuw starten.  Maar elke keer ging dat beter en vlotter.  Ik werd sterker en sterker en wou altijd meer en meer.  Zo ben ik gaandeweg in contact gekomen met powerlifting.

 

Orhan Bilican

Uiteindelijk hebben mijn man en ik ons aangesloten bij Human Nature Sport, bij Orhan Bilican, een legende in de powerlift wereld.

Ik ontwikkelde een enorme voorliefde voor Bench Press, dat is nu eenmaal de enige lift waarbij ik niet benadeeld word door mijn knieblessure.  Integendeel zelfs, door het feit dat ik veel met krukken heb rondgelopen, ben ik juist sterker op die lift.  Enkele maanden nadat ik me aangesloten heb bij de VGPF (Vlaamse Gewichtheffers en Powerlifting Federatie) behaalde ik goud op het Belgisch kampioenschap Bench Press bij de vrouwen.

Enkele maanden later besloot ik zelf nog een stap verder te gaan en waagde ik me aan “equipped” bench press.  Dat is een andere discipline in powerlifting waar gebruik wordt gemaakt van speciale pakken die hulp kunnen bieden bij het uitvoeren van een lift.  Het is een kunst op zich om te kunnen werken met deze assisterende pakken, maar als je het kan, kan je buitengewone prestaties neerzetten.

Was het niet door de goede coaching van Orhan Bilican, zou het me nooit gelukt zijn.

Ik had de smaak goed te pakken en werd ambitieuzer dan ooit, ik besloot om van mijn hobby mijn beroep te maken!